Sevärdheter i Falun #2

Historik om Falu gruva:

Gruvan är nog det första många tänker på när de tänker på Falun. De allra flesta boende i kommunen har nog någon gång besökt den, likt många kungar genom historien.

Enligt sägnen började allting med bocken Kåre som en dag kom hem med röda horn. På den tiden fanns det ingenting som hette Falun, och inte heller något som hette Sverige. Då lät man djuren beta fritt på marken och området kring Falun var täckt av skog och myrar. Bonden som ägde Kåre blev nyfiken och bestämde sig för att följa efter honom morgonen efter. Han upptäckte att bocken Kåre hade gnidigt hornen mot en myr där marken var alldeles rödfärgat. Bonden började då gräva med sina bara händer ända ned till berggrunden, där han upptäckte hur berget skimrade.

Den äldsta skriftliga handlingen om gruvan är från 1288 och det är bytesbrev som bekräftar att Petrus Elofsson i Västerås fick rätt att lösa tillbaka en åttondel i Kopparberget. Detta brev var underskrivet av självaste Magnus Ladulås.

1347 fick man ett privilegiebrev från Kung Magnus Eriksson där det fanns detaljerade upplysningar om hur gruvan skulle bedrivas.

1687 skedde det stora gruvraset då Blankstöten, Bondestöten och Skeppsstöten rasade samman och skapade en enda stor grop, idag kallad Stora Stöten. Ingen omkom, och just därför blev det en stor nyhet och mycket omtalat.

IMG_5496

Stora Stöten

Idag: Den 8 december 1992 avslutades gruvdriften i Falun. Sedan 2000 ägs gruvan av den fristående Stiftelsen Stora Kopparberget och 2001 blev den utsedd tillsammans med delar av Falun till världsarv av Unesco. Detta innebär att de anser att Falu Gruva är något som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten och skall bevaras för all framtid.

IMG_5493

EU:s flagga, världsarvsflaggan och Falu Gruvas flagga.

IMG_5492

Elsborg är även del i världarvet Falun. Där bodde gruvarbetarna under tiden gruvan var aktiv.

IMG_5491

Byggnad på Bergshauptmansgatan, påväg mot Falu Gruva.

Om man vandrar genom stadsdelen Elsborg upp mot gruvan känner man verkligen historiens vindslag och det är kanske just därför det är en sådan magisk plats.


Stora Kopparbergs Kyrka:

Stora Kopparbergs Kyrka ligger bortanför de centrala delarna av Falun, nedanför bostadsområdet Lustigknopp.

De äldsta delarna av kyrkan är från 1300-talet men utseendet som den har just nu fick den på 1400-talet, vilket gör kyrkan till den äldsta byggnaden i Dalarna. Kyrkan har i alla tider varit döpt efter Kopparberget. På latin har kyrkan kallats  ”Capella cupri montanis”.

Kyrkan har 4 klockor, och det är endast domkyrkan i Uppsala som har lika många. Insidan fick sitt utseende på 1970-talet.

Idag har kyrkan många konserter, gudstjänster och körer för alla som man kan vara med på.

IMG_5511

Stora Kopparbergs Kyrkas exteriör

IMG_5514

Ett ljus tänt för nära och kära 

IMG_5513

IMG_5508.JPG

Tomten där Selma Lagerlöfs gård en gång stod, precis mellan Stora Kopparbergs Kyrka och Falu Fängelse

Eftersom Kristine Kyrka byggdes 1641 när Falun fick stadsrättigheter, har Stora Kopparberg hamnat lite i skym undan vilket är synd. Det är en fantastiskt vacker kyrka som förtjänar mycket mer uppmärksamhet! Det är också därför vi kommunspanare tycker att det är något värt att se i Falun.


Imorgon fortsätter vi vår serie med sevärdheter i Falun! Regementet och Lugnet väntar. Falun är en sån fin kommun med mycket att se så förhoppningsvis får vi veta lite mer.

 

 

Skriv kommentar