Besök hos Galgbergets Café och konferens, daglig verksamhet 28/6-23

LSS Galgbergets Café och konferens är en daglig verksamhet där vuxna med en funktionsnedsättning, som inte kan stå till den öppna arbetsmarknadens förfogande, har chansen att delta och arbeta.

Intervjun:

Här kan man sitta och umgås och spela spel

Idag träffade vi Elma som sommarjobbar på Galgbergets Café och konferens, daglig verksamhet. En arbetsdag för Elma börjar 7:30 och slutar 15:30, där hennes huvudsakliga uppgift är att stötta deltagarna på olika sätt. Hon hjälper även till med att baka, pratar och spelar med deltagarna, samt att fixa fika inför konferenser. Det är inte bara de som arbetar på Caféet som bakar, utan även deltagarna får baka.

På caféet kan man förutom bakverk även köpa något att dricka

Elma anser att det är ett ganska spontant arbete, där man gör det man får för sig att göra. ”Igår fick vi för oss att måla en hylla, så det gjorde vi.” Istället för att få uppgifter och instruktioner frågar Elma själv sina handledare om det finns något att göra. Hon säger även att det är väldigt blandat på hur mycket det finns att göra under en dag, ibland är det mer dötid än andra gånger.  När det kommer till ansvar på arbetsplatsen berättar Elma att det inte är så mycket eget ansvar, utan att hon får mycket stöd från sina handledare.

Spritsningen av glasyr på de blivande morotskakorna uppnår perfektion.

Vi frågade vad Elma tycker om sin arbetsplats, och hon svarade att den var bra. Elma hade inte tänkt sig att hamna där hon hamnade, men hon är nöjd över det och hade inte bytt ut den om hon hade fått chansen. ”Det är lättförtjänade pengar att arbeta här” säger hon. Sedan Elma började feriearbeta på caféet känner hon att hon har blivit mer social, samt att hon lärt sig hur man använder en stor diskmaskin.

Här ligger Elmas tekakor på jäsning

”Vad skulle du sätta för betyg på arbetsplatsen på en skala från 1-20?”

”15”

Två snabba:

Sommarjobb eller en dag på stranden?

”Sommarjobb, det är för varmt på stranden. Och jag tjänar pengar, så jag kan vara på stranden en annan gång”

Dag eller natt?

”Natt”’

Skriv kommentar